B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Káldy Lajos, festőművész, www.kaldylajos.hu

2012.12.27. 19:18 Cseh Balázs - Balee

np_portre.pngFeleségem nagypapája festő. 1922-ben, Csipkereken született, azaz idén töltötte be 90. életévét. A mai napig nagyon jó erőben van, jó egészségnek örvend és még a mai napig hódol szenvedélyének: fest. Kedvenc témája a magyar táj, ezen belül is elsősorban a pusztuló borospincék. Célja, hogy festményein keresztül megőrizze ezeket az utókornak, átmentsen valamit a jövő generáció számára ezekből az önmagukban is festői építményekből.

Számos kiállítás (sacc/kb. 60-80), katalógus, könyv, újságcikk őrzi képeit, úgy gondoltuk, hogy idén karácsonyra honlapot készítünk műveiből, a kiadványok mellett mi így próbáljuk megőrizni ezeket a csodás vásznakat az utókor számára.

A cél

A cél elérhetővé tenni, megjeleníteni Káldy Lajos, festő munkásságát interneten, kereshető, listázható formában, letisztult, áttekinthető felületen, arculatba vágóan. A feltöltés nagy munka, ezáltal könnyen kezelhető admin felületre is szükség van. Lehetőleg low-cost of course :)

A domain

A domain kiválasztása nem volt nehéz, adódott, hogy a nagypapi neve legyen a honlap webcíme, úgyhogy elindítottuk a www.kaldylajos.hu domain regisztrációját. Kicsit kalandosra sikerült, mert bár a regisztrátor először befogadta az igénylést minden további kérdés nélkül, azonban az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) elutasította, nyilatkozatot kértek a nagypapitól, hogy engedi a nevére szóló domain foglalását.

A nyilatkozat beküldését követően ismét eltelt kb. 1 hét, amikor is jött a következő levél, a nyilatkozatban hivatkozott személyigazolvány szám nem újfajta személyihez tartozik, ezáltal arról is kell fénymásolat, ismét felfüggesztették az eljárást. Mivel a nagyszülők Szombathelyen élnek, nem egyszerű ezeket beszerezni, úgyhogy kis logisztika árán, de ismét be tudtuk nyújtani az újabb szükséges dokumentumokat, majd ismét teltek a napok. December 21-én végül, 3 nappal karácsony előtt jött az email, használható a domain és a tárhely, hurrá. Kezdődjön a munka.

A motor

Wordpress (WP), mi más. A várakozási időszakban sajnos a tárhely nem volt használható, de mivel WP-t telepíteni legalább 5 perc (még egy online marketingesnek is :)), beállítani pedig kb. fél-1 óra max., nem volt kérdés, hogy mi fogja hajtani az oldalt a háttérben. Amikor elérhetővé vált a domain is, a tárhely is, másolás, majd telepítést követően jött az igazi meló. Kell egy jó design, egy értelmes struktúra, na meg persze a feltöltés ezerrel.

"Under the hood"

A 3.5-ös WP került fel, amelyhez fel lett telepítve még az All-in-one SEO Pack, a Simple Google Sitemap XML. Előbbi azért, hogy lehessen finomhangolni az URL-eket, a title-ket, metákat, be lehessen kötni az Analytics kódot, az utóbbi pedig a Google Webmaster Tools bekötéshez volt szükséges.

Az oldal folyamatosan fejlődik, ezáltal frissíteni fogom ezt a posztot is. A posztírás "alatt" került be az Addthis social bookmarking plugin, amelynek segítségével a "szokásos" megosztó gombokat tettem fel a posztok, azaz a festmények alá.

Két okból is Addthis mellett döntök szinte mindig:

  • egyrészt (és ez a legfontosabb) statisztikát biztosít a megosztásokból, azaz látható, hogy mely közösségi oldalon hány megosztás történt, és abból mennyi kattintás, esetleg újra megosztás (share, repin, stb.)
  • másrészt ez is plugin, amely össze van kötve minden fontos megosztó oldallal, tehát nem kell egyesével berakosgatni több plugin-ból pl. a Facebook, Pinterest, stb. megosztási gombokat, még az Iwiw megosztást is felajánlja (más kérdés, hogy azt én nem tartottam szükségesnek kihangsúlyozni).

A design

"Nagypapi arculatához a zöld szín passzol" - mondta a szerencsémre velem élő, magát feleségnek valló, festő-grafikus leányzó - "a fejlécet, logót összedobom én" - szólt a megmentő mondat, úgyhogy nekem csak kellett weben keresni egy olyan template-et, amely pont arra van kitalálva, hogy festők, művészek, fotográfusok számára kínáljon mutatós, kívánatos megjelenést, azaz képekre van optimalizálva.

Bár a WP alapvetően ugye blog motor, tudtam, hogy lesz olyan template, amely a blog jellegű posztolás és egyszerű adminisztrálás lehetőségét megtartva mégis olyan megjelenést ad, mint egy kimondottan képekre kihegyezett honlap. A sok keresgélés során azonban a tengernyi free template mellett egy fizetősbe sikerült beleszeretni, a The Theme Foundry Potrfolio nevű sablon volt az, ami megfelelőnek tűnt minden szempontból.

  • html5 és css3
  • könnyen kezelhető portfolio oldalak
  • egyszerű kezelés, egyszerű a posztok felépítése, kategorizálása
  • responsive design -> azt hiszem ez volt az, ahol elgyengültem :)

A design beszerzést követően ez is perceken belül rákerült az oldalra és jöhetett a finomhangolás.

Tuning, azaz finomhangolás


A WP alapból nem niceURL szerkezettel települ, hanem a Drupal, Joomla féle paraméteres linkekkel. Önmagában is ad megoldást a niceURL-ek kezelésére, de a SEO pack segítségével tovább lehet ezt fokozni, valamint be lehet lőni a nyitó oldali, aloldali, valamint poszt oldali metákat is.

Be kell rakni emellett a Google Analytics mérőkódot az oldalba, amire szintén az említett plugin a legegyszerűbb megoldás, valamint érdemes bekötni a Google Webmester Eszközökbe is az oldalt azért, hogy a folyamatosan felkerülő oldalakról mielőbb értesüljön (pingelve legyen) a keresőrobot, és kerüljenek be az indexelésbe, ezáltal a találati listákba. A Google által elvárt sitemap.xml-t én külön pluginnel generáltatom le, de a Webmester Eszközök fogadná már a blog RSS-ét is, én valahogy az XML generátort szoktam meg.

Ezt követte a sablon magyarítása, valamint a kategóriák, oldalszerkezet, kulcsszavak, oldalminták finomhangolása. Mivel várhatóan tetemes mennyiségű (kb. 5-600 festmény) kerül fel az oldalra, fontos volt jól kitalálni, hogy mi megy kategóriába, mi megy kulcsszóba a későbbi leválogathatóság miatt.

Kategóriába került végül a festési technika (pl. akvarell, ceruza, olaj, tus, tollrajz, stb.), valamint a nagypapi kedvenc témái, úgyis mint Borospince, Csendélet. Kulcsszó lett az elkészítés éve, a helyszín, valamint a festmény mérete.

Végeredmény

Egy kereső- és felhasználóbarát honlap, amely eszköztől függetlenül minden böngészőben megfelelő módon jelenik meg, most már csak töltögetni és látogatni kell :)

ipad-fekvo.jpgiPad, fekvő nézet

ipad-allo.jpgiPad, álló nézet

iphone-fekvo.jpgiPhone, fekvő nézet

iphone-allo.jpgiPhone, álló nézet


Költségek

  • domain regisztráció + tárhely két évre: 13 000 Ft+áfa/év
  • Portfolio sablon - 68 dollár: bruttó 15 000 Ft
  • munkaidő:
    • installálás, beállítás/finomhangolás, struktúra, design kb. 5-6 óra (ebben némi kávé, bejgli, és az ezekre szánt idő), erre nem írnék árat, mert nem lenne korrekt, szívből csináltuk/juk :)
    • feltöltés: endless, priceless :)

UPDATE 1: Újabb plugin: content copy-protection plugin installálva. Letiltja a jobb gombot, a ctrl+c, ctrl+v és más billentyűkombinációkat.

2 komment

Címkék: blog analytics analitika wordpress google webmaster tools

Online marketing szótár
Szerzőtársammal, Julcsival kitaláltuk, hogy felépítünk egy online marketing szótárt, fogalomtárt, amely minden online marketing iránt érdeklődő épülésére és segítésére szolgálhat. Bízunk benne, hogy sikerrel járunk, kattints és nézd meg >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr874983838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blash 2012.12.27. 20:57:19

Mintha az alábbi képen nem lenne rendben az ő és ű ebben az idézetben: "A varázslatos szépségű magyar táj festője lettem."

m.cdn.blog.hu/b2/b2bonline/image/ipad-fekvo.jpg

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2012.12.29. 22:03:27

@blash: jaja, sajnos a font amit a template használt alapból, nem volt magyar ékezetes betű konform :) De maradt a jó öreg Arial és most már jól muzsikál :)
süti beállítások módosítása