B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Nyílt levél Pápai Tamás "specialistának"

2008.09.03. 10:39 Cseh Balázs - Balee

Tisztelt Pápai Tamás, "specialista"!

Egy kedves hírlevél olvasó (nagyon köszönöm neki) hívta fel a figyelmem arra, hogy áprilisban hírlevelében az én általam megírt post-ot küldte ki sikeresen sajátjaként. Ezúton, ebben a nyílt levélben szeretném kérni, hogy válaszoljon nekem akár kommentben, akár levélben e-mail címemre (majd update-elem a posztot a válasszal), hogy mégis ezt hogy gondolta?

Bemutatkozója alapján Ön marketing tanácsadó, webmarketing specialista, Certified Emarketer. Ehhez képest hogy követhet el ekkora szarvas hibát?

A blogomon fel van tüntve egy licenszet szabályozó kis logó. Ha rákattint láthatja, hogy a Nevezd meg, ne add el, ne változtasd licensz van érvényben, ebből kettő élből sérült, hiszen a hírlevelében nem látom, hogy ott lennék, mint szerző vagy forrás, nem egyeztettük, hogy saját nevében fogja kiküldeni, és hát a ne változtasd meg is sérült "picit", lévén, hogy sajátjaként adta elő, amit írtam.

Egyelőre ennyit írnék és várom én is, a blog olvasók és gondolom az Ön ügyfelei is megnyugtató, teljeskörű, és mindenki számára érthető, egyértelmű válaszát a témában.

Az én bejegyzésem: http://b2bonline.blog.hu/2008/04/16/offline_dm_nel_is_opt_in

Az Ön hírlevelében megjelent matéria:

 

Kedves <név törölve>! 

Előre  elnézésedet kérem, hogy pár sor száraz jogi szöveget másoltam ide, de mindannyiunkat érintő kérdésről van szó.

Sajnos úgy tűnik, hogy elkészült egy törvény javaslat, amely úgy módosítaná a korábbi jogi szabályozást, hogy a Hírlevélre, DM-re is kiterjeszti az opt-in kötelezettséget.

 

Ez azt jelenti, hogy csak akkor  küldhetsz ki törvényesen pl. hírlevelet, ha előtte egy hozzájáruló levelet kapsz a megkeresett személytől, vagy  akár  attól is, aki  önként feliratkozott hozzád. Vagyis  szegénynek nem elég a feliratkozás, még válaszmailt is  kell írnia, hogy  ja, igen, de, lehet levelezni. És ezt utólag is el kell majd végezni a teljes címlistáddal (hehe, ezt senki nem fogja megtenni,mert azonnal 30%  feliratkozó vesztése lesz...)

(A jó hír  azoknak, akik már  webgalamb-2-t használnak, hogy a rendszert be lehet állítani  automatikus  opt-in  válaszüzenet  küldésre, visszaigazoló  üzenet küldésére, ilyenkor a szerencsétlen feliratkozónak csak egyet kettőt kattintania kell és kész is, nem kell irkálnia semmit. Így  talán nem megy el a kedve a feliratkozástól.)

Lássuk a tervezetet:

6. §

(1) Ha külön törvény eltérően nem rendelkezik, reklám természetes személynek mint reklám címzettjének közvetlen megkeresés módszerével (a továbbiakban: közvetlen üzletszerzés), így különösen címzett postai küldemény, elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs eszköz útján kizárólag akkor küldhető, ha ahhoz a reklám címzettje előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult.

(2) Hozzájáruló nyilatkozat bármely olyan módon tehető, amely tartalmazza a nyilatkozó személyazonosító adatait (nevét, születési helyét és idejét), azoknak a személyes adatoknak a körét, amelyek kezeléséhez a nyilatkozó hozzájárul, valamint a hozzájárulás önkéntes és a megfelelő tájékoztatás birtokában történő kifejezését.

(3) A reklámozó, a reklámszolgáltató, illetve a reklám közzétevője – az (1) bekezdés

szerinti hozzájárulásban meghatározott körben – a náluk hozzájáruló nyilatkozatot tevő személyek személyes adatairól nyilvántartást vezet (közvetlen üzletszerzési lista). A közvetlen üzletszerzési listában rögzített − a reklám címzettjére vonatkozó − adat csak a hozzájáruló nyilatkozatban foglaltaknak megfelelően, annak visszavonásáig kezelhető, és harmadik fél számára kizárólag az érintett személy előzetes hozzájárulásával adható át.

Azaz megkockáztatom ezek alapján: ha ez átmegy, DM esetén is opt-in rendszer(visszaigazoló engedély a küldésre) kell? Nézzük csak... kiket is érint rosszul... kiadók? listatulaj cégek? Posta? Magyarország? Ez komoly????

De fajul tovább is:

5. Közvetlen üzletszerzési kapcsolatfelvételi lista (a továbbiakban: kapcsolatfelvételi lista): kizárólag a közvetlen üzletszerzés céljából küldendő küldemények fogadásához való hozzájárulás beszerzése érdekében az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételt szolgáló, legfeljebb az ügyfél nevét, lakcímét, elektronikus levélcímét vagy elektronikus hírközlési azonosítóját, nemét, születési helyét és idejét, valamint családi állapotát tartalmazó lista.

ejjjjjj......

És a végére egy kis kegyelemdöfés:

A törvényjavaslat 35. §-a – a 6. §-ban foglalt új, a közvetlen üzletszerzésre vonatkozó általános, azt a reklám címzettjének előzetes hozzájárulásához kötő szabályra tekintettel – módosítja a kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvény (Katv.) rendelkezéseit. Egyrészt a jelen törvényjavaslat fogalommeghatározásaival összhangban pontosítja a Katv. „közvetlen üzletszerzés”-fogalmát”, másrészt oly módon módosítja a Katv. erre vonatkozó szabályait, hogy az eddigi közvetlen üzletszerzési lista, illetve az ehhez kapcsolódóan a Katv.-ben szabályozott adatszerzési módok és adatkezelési felhatalmazás kizárólag a törvényjavaslat 6. §-a szerinti előzetes hozzájárulás beszerzéséhez használt első kapcsolatfelvétel céljából lesznek alkalmazhatók.

A törvényjavaslat megtalálható itt: http://www.parlament.hu/irom38/05451/  

(megjegyzem... mind a törvényjavaslat gázos, mind listázhatónak hagyni egy ilyen kormány-szervert...  hát nem tudom... Jim Carrey jut eszembe az Ace Venturából... Looooozeeeer!)

Azért ne ijedjetek meg, ehhez a tervezethez lesz még pár szava a szakmának. Forrong a szakmai blogvilág és  hatással leszünk. Ja, és a szakmai hírlevelezés, mint amit én folytatok, (és  lehet hogy Ti  is)  az  nem  közvetlen üzletszerzésre  irányul. Én tanítok, oktatok, ismeretet terjesztek. Hogy közbe az oldalam egy-egy linkjét felajánlom, hogy kukkantsa  meg  aki pl. meg akarja venni az e-könyvemet, az nem közvetlen üzletszerzés. Az lenne  közvetlen, ha az e-könyvet  kitenném a hírlevélre. Ha körülírom és linkelem, akkor  nem vágom a képedve, hogy ezt vedd meg, hanem rád bízom a döntést, hogy akarsz -e elmenni az oldalamra és  megnézni az árát, paramétereit,  stb.

Így lehet ezt a törvényt kijátszani, ha  esetleg ilyen formában valósulna meg. Kicsit több munka, kicsit több refinéria, mintha Magyarok lennénk. A sok csinovnyik meg örüljön, hogy ismét akotott egy  totálisan alkalmazhatatlan és  haszontalan törvényt, jó pénzért.

Mégegyszer, bocs a  száraz jogi szövegért 
Üdvözlettel:  Pápai Tamás specialista   www.webmotivator.hu

 

8 komment

Címkék: nyílt levél

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr55646138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2008.09.03. 10:50:19

Jogos! Szarvas hiba! Elfelejtettem bemásolni a hivatkozást! Mellesleg rendszeres olvasója vagyok ennek a blognak is, és itt el kell mondjam, hogy a szemrehányást megérdemlem. Borzasztóan szeretnék kitalálni valami mentséget a dologra, de nincs. Egyszerűen lefelejtettem. Az a hírlevél olvasók, aki felhívta erre a figyelmet, szemfüles volt és köszönöm neki is. Jobban kell figyelnem. Általában mindig kilinkelem azokat akiktől átveszek anyagot. (Pl Pollner, Konrad, YabYab stb. Mégegyszer bocs, már javítottam is a követő levélben!! Aki mostantól kapja, ott találja a forrást.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2008.09.03. 10:58:16

Apróka mentség: a hirlevél elején látható a első sorban hogy :»»» jogi szöveget "MÁSOLTAM" ide«««, vagyis nem volt szándékomban sajátomként eladni a dolgot. Csak elbaltáztam. Még egyszer bocs....

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2008.09.03. 12:21:32

Ja, vezeklésként egy rendkívüli hírlevélben leírom a dolgot az olvasóimnak, hogy tanuljanak belőle. ma éjjel kimegy. Remélem a szemfüles olvasóm ezt is jelzi.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2008.09.03. 12:21:33

Ja, vezeklésként egy rendkívüli hírlevélben leírom a dolgot az olvasóimnak, hogy tanuljanak belőle. ma éjjel kimegy. Remélem a szemfüles olvasóm ezt is jelzi.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.03. 12:25:25

Részemről lezárva a dolog, köszönöm a választ a magam és a blog olvasók nevében is.

Üdvözlettel:
Cseh Balázs

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2008.09.03. 12:31:32

Köszönöm, Részemről is. maradok további olvasód/ja: Pápai Tamás

erik 2008.09.03. 20:03:05

"szarvas hiba" :) egybeírni hékás ;)

csészekávé 2008.09.05. 09:02:49

ez egy igen korrekt valasz volt, 11 perc alatt. kar, hogy nem igy mukodik mindenki az egypercalattegymilliot szektorban. sokkal - SOKKAL - nagyobb lenne a respekt.
süti beállítások módosítása