B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Káldy Lajos, festőművész, www.kaldylajos.hu

2012.12.27. 19:18 Cseh Balázs - Balee

np_portre.pngFeleségem nagypapája festő. 1922-ben, Csipkereken született, azaz idén töltötte be 90. életévét. A mai napig nagyon jó erőben van, jó egészségnek örvend és még a mai napig hódol szenvedélyének: fest. Kedvenc témája a magyar táj, ezen belül is elsősorban a pusztuló borospincék. Célja, hogy festményein keresztül megőrizze ezeket az utókornak, átmentsen valamit a jövő generáció számára ezekből az önmagukban is festői építményekből.

Számos kiállítás (sacc/kb. 60-80), katalógus, könyv, újságcikk őrzi képeit, úgy gondoltuk, hogy idén karácsonyra honlapot készítünk műveiből, a kiadványok mellett mi így próbáljuk megőrizni ezeket a csodás vásznakat az utókor számára.

A cél

A cél elérhetővé tenni, megjeleníteni Káldy Lajos, festő munkásságát interneten, kereshető, listázható formában, letisztult, áttekinthető felületen, arculatba vágóan. A feltöltés nagy munka, ezáltal könnyen kezelhető admin felületre is szükség van. Lehetőleg low-cost of course :)

A domain

A domain kiválasztása nem volt nehéz, adódott, hogy a nagypapi neve legyen a honlap webcíme, úgyhogy elindítottuk a www.kaldylajos.hu domain regisztrációját. Kicsit kalandosra sikerült, mert bár a regisztrátor először befogadta az igénylést minden további kérdés nélkül, azonban az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) elutasította, nyilatkozatot kértek a nagypapitól, hogy engedi a nevére szóló domain foglalását.

A nyilatkozat beküldését követően ismét eltelt kb. 1 hét, amikor is jött a következő levél, a nyilatkozatban hivatkozott személyigazolvány szám nem újfajta személyihez tartozik, ezáltal arról is kell fénymásolat, ismét felfüggesztették az eljárást. Mivel a nagyszülők Szombathelyen élnek, nem egyszerű ezeket beszerezni, úgyhogy kis logisztika árán, de ismét be tudtuk nyújtani az újabb szükséges dokumentumokat, majd ismét teltek a napok. December 21-én végül, 3 nappal karácsony előtt jött az email, használható a domain és a tárhely, hurrá. Kezdődjön a munka.

A motor

Wordpress (WP), mi más. A várakozási időszakban sajnos a tárhely nem volt használható, de mivel WP-t telepíteni legalább 5 perc (még egy online marketingesnek is :)), beállítani pedig kb. fél-1 óra max., nem volt kérdés, hogy mi fogja hajtani az oldalt a háttérben. Amikor elérhetővé vált a domain is, a tárhely is, másolás, majd telepítést követően jött az igazi meló. Kell egy jó design, egy értelmes struktúra, na meg persze a feltöltés ezerrel.

"Under the hood"

A 3.5-ös WP került fel, amelyhez fel lett telepítve még az All-in-one SEO Pack, a Simple Google Sitemap XML. Előbbi azért, hogy lehessen finomhangolni az URL-eket, a title-ket, metákat, be lehessen kötni az Analytics kódot, az utóbbi pedig a Google Webmaster Tools bekötéshez volt szükséges.

Az oldal folyamatosan fejlődik, ezáltal frissíteni fogom ezt a posztot is. A posztírás "alatt" került be az Addthis social bookmarking plugin, amelynek segítségével a "szokásos" megosztó gombokat tettem fel a posztok, azaz a festmények alá.

Két okból is Addthis mellett döntök szinte mindig:

  • egyrészt (és ez a legfontosabb) statisztikát biztosít a megosztásokból, azaz látható, hogy mely közösségi oldalon hány megosztás történt, és abból mennyi kattintás, esetleg újra megosztás (share, repin, stb.)
  • másrészt ez is plugin, amely össze van kötve minden fontos megosztó oldallal, tehát nem kell egyesével berakosgatni több plugin-ból pl. a Facebook, Pinterest, stb. megosztási gombokat, még az Iwiw megosztást is felajánlja (más kérdés, hogy azt én nem tartottam szükségesnek kihangsúlyozni).

A design

"Nagypapi arculatához a zöld szín passzol" - mondta a szerencsémre velem élő, magát feleségnek valló, festő-grafikus leányzó - "a fejlécet, logót összedobom én" - szólt a megmentő mondat, úgyhogy nekem csak kellett weben keresni egy olyan template-et, amely pont arra van kitalálva, hogy festők, művészek, fotográfusok számára kínáljon mutatós, kívánatos megjelenést, azaz képekre van optimalizálva.

Bár a WP alapvetően ugye blog motor, tudtam, hogy lesz olyan template, amely a blog jellegű posztolás és egyszerű adminisztrálás lehetőségét megtartva mégis olyan megjelenést ad, mint egy kimondottan képekre kihegyezett honlap. A sok keresgélés során azonban a tengernyi free template mellett egy fizetősbe sikerült beleszeretni, a The Theme Foundry Potrfolio nevű sablon volt az, ami megfelelőnek tűnt minden szempontból.

  • html5 és css3
  • könnyen kezelhető portfolio oldalak
  • egyszerű kezelés, egyszerű a posztok felépítése, kategorizálása
  • responsive design -> azt hiszem ez volt az, ahol elgyengültem :)

A design beszerzést követően ez is perceken belül rákerült az oldalra és jöhetett a finomhangolás.

Tuning, azaz finomhangolás


A WP alapból nem niceURL szerkezettel települ, hanem a Drupal, Joomla féle paraméteres linkekkel. Önmagában is ad megoldást a niceURL-ek kezelésére, de a SEO pack segítségével tovább lehet ezt fokozni, valamint be lehet lőni a nyitó oldali, aloldali, valamint poszt oldali metákat is.

Be kell rakni emellett a Google Analytics mérőkódot az oldalba, amire szintén az említett plugin a legegyszerűbb megoldás, valamint érdemes bekötni a Google Webmester Eszközökbe is az oldalt azért, hogy a folyamatosan felkerülő oldalakról mielőbb értesüljön (pingelve legyen) a keresőrobot, és kerüljenek be az indexelésbe, ezáltal a találati listákba. A Google által elvárt sitemap.xml-t én külön pluginnel generáltatom le, de a Webmester Eszközök fogadná már a blog RSS-ét is, én valahogy az XML generátort szoktam meg.

Ezt követte a sablon magyarítása, valamint a kategóriák, oldalszerkezet, kulcsszavak, oldalminták finomhangolása. Mivel várhatóan tetemes mennyiségű (kb. 5-600 festmény) kerül fel az oldalra, fontos volt jól kitalálni, hogy mi megy kategóriába, mi megy kulcsszóba a későbbi leválogathatóság miatt.

Kategóriába került végül a festési technika (pl. akvarell, ceruza, olaj, tus, tollrajz, stb.), valamint a nagypapi kedvenc témái, úgyis mint Borospince, Csendélet. Kulcsszó lett az elkészítés éve, a helyszín, valamint a festmény mérete.

Végeredmény

Egy kereső- és felhasználóbarát honlap, amely eszköztől függetlenül minden böngészőben megfelelő módon jelenik meg, most már csak töltögetni és látogatni kell :)

ipad-fekvo.jpgiPad, fekvő nézet

ipad-allo.jpgiPad, álló nézet

iphone-fekvo.jpgiPhone, fekvő nézet

iphone-allo.jpgiPhone, álló nézet


Költségek

  • domain regisztráció + tárhely két évre: 13 000 Ft+áfa/év
  • Portfolio sablon - 68 dollár: bruttó 15 000 Ft
  • munkaidő:
    • installálás, beállítás/finomhangolás, struktúra, design kb. 5-6 óra (ebben némi kávé, bejgli, és az ezekre szánt idő), erre nem írnék árat, mert nem lenne korrekt, szívből csináltuk/juk :)
    • feltöltés: endless, priceless :)

UPDATE 1: Újabb plugin: content copy-protection plugin installálva. Letiltja a jobb gombot, a ctrl+c, ctrl+v és más billentyűkombinációkat.

2 komment

Címkék: blog analytics analitika wordpress google webmaster tools

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr434983838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blash 2012.12.27. 20:57:19

Mintha az alábbi képen nem lenne rendben az ő és ű ebben az idézetben: "A varázslatos szépségű magyar táj festője lettem."

m.cdn.blog.hu/b2/b2bonline/image/ipad-fekvo.jpg

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2012.12.29. 22:03:27

@blash: jaja, sajnos a font amit a template használt alapból, nem volt magyar ékezetes betű konform :) De maradt a jó öreg Arial és most már jól muzsikál :)
süti beállítások módosítása