B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Vatera Vera kampány: így kerek

2009.11.26. 16:55 Cseh Balázs - Balee

Ma kaptam a Vatera ügynökségétől levelet, a kampány eredményeivel, sajtóközleménnyel.

Azt hiszem így lesz kerek a történet, álljon itt a sajtóhír vágatlanul. Egy érdekesség... Youtube-os stat gondolom máshonnan származik, mindenesetre a Youtube counter-eken ekkora számokat én nem láttam, de ne legyünk túl magyarosak ma egy pillanatra (értsd: ne keressük kákán a csomót), szóval ám legyen.

Vera rajongói meghozták az egymilliomodik regisztrált felhasználót a Vatera.hu-nak

Magyarország legnagyobb online piactere első ízben indított integrált ATL-kampányt a Vatera márka ismertségének növelése céljából. A kampány ideje alatt az újonnan regisztrált felhasználók száma 67 százalékkal nőtt a megelőző időszakhoz képest, ennek következtében a Vatera elérte egymilliomodik felhasználóját. Az október 12. és november 15. között futó időszak alatt Vera, a reklám központi karaktere több ezer üzenetet váltott az érdeklődőkkel a különböző közösségi csatornákon keresztül.

A Vatera először indított integrált kampányt október közepén. Az interneten, tévében és rádióban is megjelenő, több részes reklámsorozat központi karaktere Vera volt. A megcsalt feleség bosszúból eladta férje, Berci kedvenc tárgyait a Vaterán. Az image kampány különlegessége volt, hogy a főszereplő személye mellett kiemelt hangsúlyt kaptak a meghirdetett termékek is, amelyeket ténylegesen megvásárolhattak a látogatók az aukciós portálon.

A Vera által meghirdetett 28 termékre összesen több mint 1400 licit érkezett, a kiemelt terméklapokat több mint 1.200.000-an látogatták, a legnépszerűbb terméket (közel 40 éves Mercedes-Benz) 538.000-en látták. A kampány során az újonnan regisztrált felhasználók száma 67 százalékkal nőtt a megelőző időszakhoz képest, így naponta átlagosan 1500 új felhasználó lett tagja a Vatera felhasználói körének. Ezen időszak alatt a napi licitek száma 14 százalékkal, míg a napi átmenő forgalom 15 százalékkal emelkedett. Naponta átlagosan 54 millió Ft értékben cseréltek az áruk tulajdonost a piactéren. A kampány következtében a napi eladott termékek száma is 14 százalékkal nőtt. Az eladók is érzékelték a megnövekedett keresletet, hisz a naponta feltöltött új termékek száma is 15 százalékkal lett magasabb. Mindeközben az ország legnagyobb internetes aukciós oldala elérte az egymillió regisztrált felhasználót
 november közepén.

A 6 héten át tartó akció két hetes bevezető résszel indult, mely felépítette a történetet, ezt követte a 3 kiemelt aukció szpotja, amelyek rádiós támogatást is kaptak. A TV kampány indulásától végig folyamatos volt az online jelenlét, a kampány lezáró videói is kizárólag online felületen voltak láthatóak. A hagyományos banneres megjelenések mellett meghatározóak voltak az eDM és az AdWords hirdetések.

A hazai reklámvilágban úttörőként Vera az összes nagyobb közösségi oldalon aktív párbeszédet folytatott. A Twitter és a Facebook kiemelt szerepet kapott: az aukciók indításának időpontját itt közölte az érdeklődőkkel. Ezek az alkalmak igazolták a közösségi portálok erejét, a fenti esetekben mind az oldalletöltés, mind az egyedi látogatók száma kiugró volt. Az IWIW-en keresztül is rendszeresen kommunikált a fiktív karakter a 6 hetes időszakban. A külső felületeken ügynökséggel, míg a piactér saját felületein (terméklapok) házon belül oldotta meg a kommunikációt a Vatera.

A Facebook-on több mint 4800, az IWIW-en 4600-nál is több Vera-ismerőst regisztráltak, a Twitteren 1080-an követték nyomon a történet alakulását. A legintenzívebb kommunikáció Twitteren és a Facebookon volt megfigyelhető, itt a kampányhoz kapcsolódóan több ezer üzenet, hozzászólás keletkezett. A személyes kommunikációt az is erősítette, hogy nem csak hozzászólásokban, de akár chat-en is felvehették Verával a kapcsolatot. A legnagyobb online videó-megosztó portál, a YouTube a kampány lezárásában kapott kiemelt szerepet: Vera utolsó üzenetét már csak itt lehetett megnézni. A YouTube-on több mint 165.000-en kattintottak a Vera-videókra, eddig csak az utolsó spotot 80.000-en látták.

A történet nemcsak a kampány felületein nyert teret a közösségi médiában: Verával és a termékekkel kapcsolatban több tucat blogbejegyzés, twitter üzenet született, számos fórum és hírportál is foglalkozott. Az online és offline is jelentkező buzz a kampány egésze során kiemelkedő volt, mely nagyban hozzájárult a sikerességhez. Ennek fenntartásában elengedhetetlen szerepe volt a közösségi oldalakon folytatott irányított kommunikációnak.

A kampány kivitelezésében a Vatera 4 ügynökséggel dolgozott együtt. A kampányötlet atyja és kreatív anyagainak kivitelezője a Cluso volt. A közösségi felületeken futó kommunikációt, a hagyományos online, illetve gerilla marketing feladatokat a Neo Interactive látta el. A 9 tévécsatornán, valamint a Sláger Rádión történő médiavásárlást a Maximize bonyolította. A Vatera első ATL kampányát az Avantgarde Business Communications, az aukciós portál állandó PR kommunikációs tanácsadója is támogatta. Emellett a Vatera saját felületein is intenzíven tájékoztatta a felhasználókat.

3 komment

Online marketing szótár
Szerzőtársammal, Julcsival kitaláltuk, hogy felépítünk egy online marketing szótárt, fogalomtárt, amely minden online marketing iránt érdeklődő épülésére és segítésére szolgálhat. Bízunk benne, hogy sikerrel járunk, kattints és nézd meg >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr621554302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerushunter 2009.11.26. 23:52:57

akkor most még közelebb kerültem a neo-hoz... lassan beérik egy projekt szerintem:):)

p308 · http://spor.blog.hu 2009.11.27. 09:49:51

Elég jól összerakták, végülis volt rá idejük:)
süti beállítások módosítása