B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Google Chrome-ról énisénisénis

2008.09.03. 09:49 Cseh Balázs - Balee

Gondolom most sok online marketinges néz hozzám hasonlóan fáradt szemekkel a képernyőre a tegnapi Google Chrome láz után.

Tegnap este 9-kor végre elérhetővé vált. Igazából annyi post van/volt/lesz még erről, a használatról, úgyhogy nem is írnám le a feature listát, meg nagyon a tapasztalataimat sem vele, amin én inkább elgondolkodtam az az, hogy vajon egy ekkora média saját böngészője vajon mennyi idő alatt ér majd el említésre méltó penetrációt, mikor jelenik majd meg a statisztikákban a böngésző típusoknál és lesz mellette majd tekintélyes százalék?

Hiszen a Google-nek akkora és annyi felület adott a Chrome felfuttatásához, mint szinte senki másnak. Amíg a Firefox community-n keresztül, szájhagyomány, affiliate megoldások és persze netes reklámon keresztül népszerűsíti magát, Microsoft meg szimplán betolta a szoftvert az OS-be (és persze a saját keresőjében, és felületein reklámozza), addig a Google szimplán csak a neten bárhol, akár a kereső felületén, akár az adsense hálózatokban, bárhol önköltségi áron megjelenhet.

És lám, mit látok ma reggel? Amit még nem igazán láthattunk: reklám a Google "lecsupaszított" keresőjében. Még vicceskedtünk is tegnap, hogy Google interstitial, mekkora dobás lenne, és egyáltalán mennyit kéne fizetnie (világon nincsen annyi pénz sztem) bárkinek is ahhoz, hogy akár a Google kereső lapján (nem a találati oldalon, hanem a google.com-on vagy hu-n), vagy akár előtte, interstitialon megjelenjen? :)

A szöveg: "Újdonság! Töltse le a Chrome-ot (BÉTA), a Google új böngészőjét."

Hát kíváncsi leszek mit hoz a jövő ennek a böngészőnek. De az az érdekes, hogy otthon este/éjjel nézegettem, teszteltem, reggel munkában szintén felraktam, megnéztem, de ezt a bejegyzést a "jó öreg" Firefox-ban írom és abban dolgozok megint. Kellenek az extension-ök, addon-ok, hiába.

Egyébként ezeken tájékozódtam tegnap, köszönetem jeléül belinkelem őket:

15 komment

Címkék: google google chrome

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr40646074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.03. 10:59:15

Még az árva Google Toolbar se megy rajta (még) Amúgy max Internet Explorer felhasználókat fog átcsábítani...

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.03. 11:44:53

Van benne valami... Illetve ha lesz hozzá Google Chrome addon, akkor még lehet, hogy FF-eseket is. De lehet, hogy akkor meg lassú lesz, stb. Meglátjuk.

Gyulus 2008.09.03. 12:36:27

Azért csábíthat át másokat is, mert sokkal gyorsabb a többinél.
A legtöbb felhasználó azt se tudja, mi az az addon, vagy extension, így nem is fognak hiányozni nekik.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.03. 12:49:19

Gyulus: szerintem a gyorsaság nem minden. Alap usereknél meg sztem főleg nem. A Chrome Béta most még nem kezel igazán RSS-t, és számos más funkció hiányzik még, ami most kényelmessé teszi a felhasználók számára a többi böngészőt és "édessé" annak, aki fejleszt, tesztel, kódol, stb.

Lehet, hogy az 1.0 majd fog tartalmazni már kényelmi szolgáltatásokat is, és ha tartják a gyorsaságot, akkor igaz lesz, amit mondasz, de addig...

AZS 2008.09.03. 13:09:34

"Azért csábíthat át másokat is, mert sokkal gyorsabb a többinél."

és azért sokkal gyorsabb, mert egy csomó minden hiányzik belőle.
amúgy dehogy gyorsabb egy ügyesen tartalomszűrt (gyakorlatilag reklámblokkolt) operánál ;-)

metropolo 2008.09.03. 13:13:16

Alap usereknél főleg nem számít a gyorsaság? Ugyan mááár... Aki nem alap user, az megoldja, kiheréli, avagy feltesz ezt azt és gyorsulást ér el. De pl. az FF2 egy éhes disznó volt... Megnyitottam pár tabot (3-4), majd szép lassan megzabált 250 megát.. Majd beadta a kulcsot. Volt olyan eset, hogy az XSI render közben kevesebb memóriát zabált, mint az FF. Na ez túlzás kéremszépen. Ekkor raktam fel az Operát, vagy használtam az IE-t.. Addon szép számmal lesz úgyis, de számomra a sebesség fontos. Nehogy már 92-őt írjunk, hogy türelemjátékot játszunk, vagy labdázzunk a pc előtt ülve... Nonszensz.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.03. 13:21:18

khm... azért ne tegyünk úgy, mintha 92-ben azért lett volna lassú a böngészés, mert nem volt gyors böngésző... nem kéne elfelejteni a sávszélességet.

Bármilyen jó és gyors is a böngésző ha gyenge neten használod, vagy 100 gép lóg ugyanazon a kábelen, stb.

Továbbá... azért nehogy azt mond metropolo, hogy akkora a különbség IE, FF, Opera, Safari és Chrome között, hogy az egyik oldal betöltése alatt valamelyiknél labdázni van időd, másiknál meg kattintást követően bejön a site...

Nem Trabant és Ferrari, hanem (szerintem) Audi, Ford, Volkswagen, Skoda, stb. ami most itt versenyben van. Ugyanakkorák, ugyanazt tudják, picit gyorsabb, picit lassabb, csak az orrán a márkajel más, nameg amit belepakolnak és az ár.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.03. 13:22:31

FF2 éhes disznó volt, egyébként ebben egyetértünk :)
Hányszor "nyomtam le" amiatt, hogy már 3-400 megával ült a memóriában...

andropov 2008.09.03. 13:33:07

googletoolbar. lol.

sokoo · http://wipercrew.hu 2008.09.03. 13:38:28

Balee, hidd el óriási különbség van a böngészők sebessége között, ami főleg nagy méretű oldalaknél és webes alkalmazásoknál jön elő.

Ami a plugineket illeti, eleinte én is sokat kipróbáltam, használtam. A Windowst is totál személyre szabtam, lecsupaszítottam, hogy penge gyors legyen minden. De mára baromira meguntam. Minden megy alapértelmezettbe, és kész, nem megy az időm rovására.

Nekem a Chrome az Opera első verzióit juttatja eszembe. Azt a hihetetlenül pici, egyszerű, és elvetemült gyors progit, amit annyira szerettem.

Részemről egy böngészővel lehessen egyszerűen, gyorsan böngészni, úgy, hogy maga a böngésző észrevétlen marad. A Chrome tudja ezt. Ha RSS-t akarok nézegetni, a FeedReadert használom, ha levelezni akarok, akkor meg a Thunderbirded. Minden területnek megvannak a maga csillagai, és én nem vagyok híve az integrálásnak.

metropolo 2008.09.03. 13:43:57

Balee, Te tényeket társítottál a kijelentésemhez. Jó sávszéllel használom, azzal baj nem lehet. Nincs 160 gép a hálón, kettő van. Nem vagyok láma, ne világosíts fel a "bármilyen jó és gyors is a böngésző" szöveggel:)

Azt sem mondtam, hogy ekkora különbség van, mi ez a "azért nehogy azt mondd.." Ki mondta? Én arra próbáltam hasonlatot mondani, hogy tökölünk, mint annó... :) Az utolsó mondatod a lényeg. Ne zabáljon 400megát, és ne boruljon már össze... FF2 agyvérzéses volt, ennyi.

Asszem 2008.09.03. 13:45:21

Mintahogyképpen megfér egymás mellett az Executor a FindAndRun Robottal, azonképpen bőven megfér egymás mellett a Firefox és a Chrome is.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.03. 13:53:27

metropolo: bocs, valóban neked címeztem ("gyenge neten használod"), de igazából általánosságban akartam beszélni, nem akartam felvilágosítóst játsszani, általában mondani, hogy azért a villámgyors net korában már tized, század másodpercekről beszélünk, mint gyorsaság.

FF2-re: továbbra is ámen, egyetértünk :)

JBalogh 2008.09.04. 08:29:50

Az egyik (nagy informatikai cégnél dolgozó) ismerősöm is tesztelte, majd gyorsan törölte, mondvá: hülyét kap tőle.
Hát igen, a megszokás nagy úr, ahogy mondani sokás. Azt hiszem, ez lesz akadályt jelenthet majd a népszerűsítésében.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.09.04. 08:38:12

JBalogh: egyrészt ez nehezíti majd az elterjedését, másrészt az, hogy legtöbb munkahelyen a user nem rendszergazda a saját gépén, ergo nem tud installálni. Vagy könyörög a rendszer gazdának, vagy nem rakja fel.
süti beállítások módosítása