B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Pénzügyi válság - minket is érint rendesen?!?!

2008.10.13. 21:22 Cseh Balázs - Balee

Több posztban (pl. Webisztánon, illetve ők is hivatkoznak tovább külföldi írásokra) is olvastam, hogy online marketinget is le fogja húzni rendesen ez a pénzügyi-, v. hitelválság. Én is úgy látom, hogy igen, lesz hatása a reklámköltésre, a marketingre, de ugyanakkor azért drukkolok, és abban hiszek, hogy minket, online marketingeseket kicsit másképp fog mégis érinteni, talán nem annyira radikálisan, mint némely más területet.

Miért reménykedem ebben?

ROI/ROMI

Egyrészt az online marketing aktivitásoknak, különösen a kulcsszó alapú hirdetéseknek még mindig verhetetlen a ROI/ROMI értéke. Hiszen gondoljunk csak bele: egyik haverom példáján el akarjuk érni a magyarországi horgászokat, elköltünk 320 000 Ft-ot:

  • nyomtatott megjelenés egy most meg nem nevezhető lapban, két alkalommal 1/1-es felületen pont ennyibe kerül. Namost... elmondás alapján ezzel elérhetünk 5-10 000 magyarországi pecás embert. Tegyük fel elérünk 7500 embert az egyszerűség kedvéért. Mit jelent "elérni" a nyomtatott médiában? Megveszik/kapják/küldik nekik/"iktatják" a lapot, ízlés szerint. És reményeink szerint a fennmaradók közül, újságkinyitók 10-20%-a megnézi a hirdetést is, tegyük fel 500-1000 ember és akkor már jók voltunk (ha PR cikk, akkor legyen ez nagyobb arány, merjünk nagyot álmodni, legyen 2-3000 ember).
    Mivel két alkalommal hirdettünk, ezért ezeket az embereket két hónapon keresztül (khm... mondjuk ki olvas el és néz meg minden nap hirdetést... ráadásul a második hirdetés megtekintés is kérdéses, tegyük fel nem ismétlünk, hanem új hirdetés). Szerencsés esetben nem ugyanazok nézik meg a két hirdetést és összesen így elérünk 3-4000 embert (azért belegondolva... szerintem nagyon túllövöm a hirdetés megtekintők számát, mindegy)
  • online megjelenés, praktikusan legyen kulcsszó alapú hirdetés olyan szavakra, mint "horgásztó", "horgászás", "pecázás", "peca tó","csali", "horgász". A cél elérni bármikor mindenkit, aki ez érdekel és emiatt napi limit "unlimited" és nem csak search hanem content network-öt is belőjük, így nem csak keresésre, hanem cikkek mellett is megjelenhet a hirdetésünk :) Ha ezt a 320 000 Ft-ot szétdobjuk ETARGET-re és Google Adwords-re, ha a kulcsszó ára "nem fog romlani", akkor elérhetünk 16 000 kattintást (16 000 x 20 Ft = 320 000 Ft).
    Még egyszer leírnám... 16 000 kattintást, potenciális LEAD-et érhetünk el (azaz olyan látogatót, aki maga döntött úgy, hogy megkattintja a hirdetést és érdeklődik... azaz "bejött a boltba körbenézni, esetleg vásárolni"). Szemben a nyomtatott lapban nézelődőkkel, akik a hirdetés hatására tul.képp. még nem biztos, hogy bármit csináltak, itt van nekünk 16 000 ember, aki a saját oldalunkra esett át és azért, mert úgy döntött és akar valamit! Hát hol fogja ezt produkálni nekünk más csatorna?

Összefoglalva tehát azért reménykedek, mert talán az ésszerű költések ideje jön el, és nem feltétlen a teljes büdzsé meghúzása, hanem a büdzsé racionális elköltése. Persze ez az ügynökségi és média oldalon már nem annyira vicces, hiszen egy banner kampányból még mindig több csurran-cseppen mindenkinek, legyen felületgazda, vagy ügynökség, de az online marketingesnek talán megmarad a lehetősége a költésre és ezáltal eredmény (bevétel) generálásra.

 

Mérhetőség

A másik reményem tulajdonképpen már szerepel a mintapéldában. A mérhetőség... Míg a nyomtatott média esetében becslésekbe bocsátkoztam erőteljes reménykedéssel a buksimban, addig az online költés esetében meg fogom tudni mondani ezt a pár adatot:

  • hányszor és hol jelent meg a hirdetésem (AV)
  • kampányból származó kattintások száma (CT)
  • átkattintási arány (CTR)
  • oldalletöltések száma a kampányból (PI)
  • oldalelhagyás (bounce rate)
  • oldalon eltöltött idő (average time on site)
  • navigációs útvonal a kampányból érkezést követően (navigációs útvonal elemzés)
  • konverzió (conversion)
  • konverziós arány (conversion rate) - megjelenéshez képest, kattintáshoz képest
  • konverziós költség! (conversion cost), azaz egy vásárló/regisztráló mennyibe került
  • mindezt megszorozhatjuk még nem is tudom hirtelen mennyivel, hiszen ezt lehet bontani reklámtípus/reklámszöveg szerint, kulcszó szerint, keresés versus content network szerint, azaz az elemzési lehetőség határa csak az időnktől és energiánktól függ (meg a józan ész határaitól)

 

Főleg nehéz időkbe, mint ez a pénzügyi- és hitelválság, úgy gondolom, hogy megfontoltan, de költeni kell. Az online marketing, ezen belül kiemelten a kulcsszó alapú hirdetések és a keresőmarketing olyan terület, amely esetében nem szabad(na) csökkenteni a költést, éppen elleknezőleg, ki kell használni, hogy esetleg lesz olyan cég, aki minden költését meghúzza, redukálja. Online marketingre és online sales-re szükség van. Ha esetleg rövid távon jónak is tűnik a büdzsé csökkentése, a kulcsszóalapú hirdetés leállításának hatása azonnali kiesést, az egyéb online költések meghúzása közép és hosszú távon fog bevétel kiesést eredményezni. Pont akkor, amikor számítanánk rá, és úgy kellene, mint egy falat kenyér.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing etarget adwords kulcsszóalapú hirdetés

Online marketing szótár
Szerzőtársammal, Julcsival kitaláltuk, hogy felépítünk egy online marketing szótárt, fogalomtárt, amely minden online marketing iránt érdeklődő épülésére és segítésére szolgálhat. Bízunk benne, hogy sikerrel járunk, kattints és nézd meg >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr30712316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása