B2B online marketing blog

b2b online marketing - azaz online marketing üzleti oldala.

Cseh BalázsBalee
digitális divízióvezető
CompLex Kiadó, Wolters Kluwer


adwords_certified_partner_web_HU.gif

Aztmondják...

Jogszabály v. cégkereső:

CompLex

Jogszabályt Céget

Ezeket olvasgatom

Licenc

Creative Commons Licenc

Bing - /webmasters - akár csak a Google Webmaster Tools

2009.07.27. 15:53 Cseh Balázs - Balee

A Microsoft keresője, a bing.hu-n magyarul elérhető szolgáltatás egyelőre még reklámozási lehetőséget nem, de webmestereknek már tartalmaz szolgáltatásokat. A www.bing.com/webmasters címen található szolgáltatás a Google Webmaster Tools-hoz hasonló megoldással lehetőséget biztosít arra, hogy kicsivel több információt szerezzünk honlapunk bing-ben elfoglalt helyéről, a bing keresőrobotjának statisztikáiról, valamint arra is van mód, hogy az oldal sitemap-jét beállítsuk.

Néhány oldalt beregisztráltam, hogy teszteljem a szolgáltatást, megosztom mire jutottam.

1. meglévő liveID megadása vagy regisztráció
Az első lépés a meglévő azonosítóval (pl. hotmail vagy Windows live ID, Messenger, stb.) belépés a www.bing.com/webmasters címen.

2. add site
Felvihetünk figyelni kívánt oldalt, de a következő lépés elvégzése nélkül ez még vajmi kevés lenne... Megadjuk a site url-jét, a sitemap elérési útját, valamint egy adminisztrátori email címet (gondolom erre jön valamilyen üzenet, ha nagy gond van az oldallal).

3. autentikáció - azaz igazold, hogy tiéd az oldal
A Google megoldásához hasonlóan igazolni kell a webhely tulajdonjogát. Kétféle megoldás van: egy meghatározott meta tag elhelyezése az oldal kódjában, vagy pedig egy meghatározott nevű és tartalmú, xml kiterjesztésű fájl létrehozása a weboldal tárhelyén a főkönyvtárban. A Google-lel szemben itt minden egyes alkalommal, amikor belépünk a webmaster oldalra, azonnal leellenőrzi a bing a tulajdonjogot, úgy láttam a Google időről időre ellenőriz csak, nem húzza az időt a belépésnél.

4. Most már látható is valami...
Ezt követően a felvitt oldalról megjelennek információk. A bing alapvetése, hogy a legfontosabb az első 5 találat. Ezt a szellemet ültették át, és az oldalunkról is a top5 page látszódik a statisztikában. Megmutatja az oldal erősségét, bár mivel ezt egy mérőszám nélküli skálán, így sok információt nem tudhatunk meg, de amikor "teli zöld" a csuszka, akkor örülhetünk, hogy a valamiből/valamennyiből a maximálissal rendelkezik oldalunk.

Látszódnak még:
- http hibák (404-es, azaz nem elérhető oldalak)
- az oldalak listája, amelyek ránk linkelnek - szerintem ez jó, hasznos. Ezt a Google-ben is szerettem látni/használni, itt annyival bővült a dolog, hogy a már előbb említett beosztás nélküli sokat sejtető csuszkán a ránk mutató oldalak erősségét is jelzi a bing, így látható, hogy melyik link partner erős és melyik gyenge/felesleges számunkra.
- oldalak listája, amelyekről kifelé mi mutatunk linkkel
- kulcsszó ellenőrző - először azt hittem, hogy kulcsszavak listáját fogja kidobni, amelyekre megjelenik az oldalunk, mert a Google esetében ez így van, de ehhez képest itt egy kereső doboz fogad. Nekem ez a megoldás nem tetszett, mert ez hibakeresésre, optimalizálásra csak egyik oldalról jó: arra tudunk rákeresni, ami eszünkbe jut, de arra nem fogunk rájönni, ha pl. a "mikkamakka" kifejezésre is első helyen vagyunk... és amúgy meg pl. az OTP vagy a Pepsi site-ját optimalizáljuk...
- sitemap beállítások és verifikáció, valamint pingelés - lehetőség van pingelni a bing-et ha megváltozik a sitemap, ez hasznos, ha naponta frissülő tartalommal dolgozunk.

Összességében jól összerakták ezt a webmaster cuccot, de egyelőre a Google megoldása informatívabb szerintem (még ha nem is vagyok webmester). Várom, hogy a bing cpc is megjelenjen Magyarországon, addig meg figyelem a statisztikát, egyelőre azoknak az oldalaknak a statjában amit látok (kb. 20-30 db) a bing még csak 1-2%-ot tesz ki mint forgalmi forrás, ami nem sok, de azért érdemes rajta tartani a szemünket.

2 komment

Címkék: microsoft google kereső webmasters bing

A bejegyzés trackback címe:

https://b2bonline.blog.hu/api/trackback/id/tr741271572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azAttis 2009.07.27. 22:07:52

Kösz én innen néztem rá. Nagyon jó írás.

A véleményem, hogy ha a google félretenné a saját keresőjét egy 5 évre és nem fejlesztene rajta semmit.. ahogy az ismerős cég tette az Internet Explorer-el akkor sokat számítana a Bing is.

Jó programozók (szevasztok!) és sok pénz van náluk is. Ha egy két jó ötletet adnak a google-nak már megérte :)

A bejövő linkeknél az a page rank érték tényleg elférne. DE fogadni mernék rá, hogy addig is valaki mindjárt mond egy firefox extension-t ehhez.

azAttis 2009.07.29. 10:14:46

Pár perce olvastam, hogy a Microsoft megvette a Yahoo keresőjét. Ez máris 30%-ot jelent a Bing-nek.

Ez komoly.
süti beállítások módosítása